Kudarcba fulladt a BP tegnapi kísérlete arra, hogy a Rosznyefttyel karöltve kivásárolják az orosz tulajdonosokat a TNK-BP-ből, s ezzel elhárítsák az akadályt az állami tulajdonú Rosznyefttyel tervezett északi-sarkköri olajvállalkozásuk elől - jelentette a Reuters. A két cég összesen 32 milliárd dollár értékű készpénzt és részvényt - utóbbin belül a kilencmilliárdnyi BP-papírt - kínált az orosz mágnásokat képviselő, a TNK-Bp felét birtokló AAR vállalatnak, ám hiába.

Korábban az AAR a bíróságon támadta meg a BP és a Rosznyeftyt januárban kötött, 16 milliárd dollár értékű részvénycserés üzletét, amelynek célja az volt, hogy közösen tárják fel és bányásszák ki az Oroszország északi-sarkköri területein fekvő, becslések szerint 40 milliárd hordó olajat tartalmazó szénhidrogénkincset. A bíróság igazat adott az AAR dúsgazdag tulajdonosainak, akik szerint a BP-nek csak a TNK-n keresztül van joga Oroszországban üzletelni - ezt a helyzetet akarta megoldani a brit olajmulti az AAR kivásárlásával.

A brit cég azonban kifutott az időből, mivel a Rosznyefttyel kötött januári megállapodását tegnap kellett volna véglegesítenie. Miután ez nem sikerült, az orosz cég más olajmultikkal - az amerikai Exxonnal és Chevronnal, továbbá a Shell-lel és kínai cégekkel - tárgyal a brutálisan nagy, ám egyben kegyetlen időjárási viszonyok között kitermelendő olajkincs kiaknázásáról. A BP a kudarc beismerése mellett közölte, hogy tovább tárgyal orosz partnereivel, és reméli, hogy végül mégis sikerül célhoz érnie.

Kapcsolódó