Valamennyi munkatárs biztonságban van, az ellátásuk pedig megfelelő - mondta Marina Burazer, az INA PR-osztályának helyettes vezetője. Hozzátette: nem rendelkezik információval a Líbiában rekedt dolgozók állampolgárságáról, de úgy gondolja, magyar nincsen közöttük. 

A 77 szakember a horvát energetikai társaság Crosco nevű, fúrással, lelőhelyek feltárásával foglalkozó leányvállalatánál dolgozik. 18-an Tripoliban, a fővárosban vannak. 26 munkatárs Kufra városában, egy szaharai oázisban van, 33 fő pedig viszonylag biztonságos sivatagi területeken tartózkodik. 

A Crosco külső cégek megbízásából tevékenykedik Líbiában, nem az INA számára végez vizsgálatokat vagy fúrást - mondta a szóvivő. 

Az INA hétfőn közleményben jelezte, hogy evakuálja dolgozóit Líbiából. Marina Burazer ehhez kedden azt fűzte hozzá, hogy az akciót még szervezik. Kedden több ország igyekezett repülőgépeket és hajókat küldeni Líbiába, hogy kimentse állampolgárait a kormányellenes megmozdulások miatt káoszba süllyedő államból, ahonnan a szomszédos országok polgárai már a szárazföldön is menekülnek.

Közben két légitársaság, a British Airways és az Emirates, a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága felfüggesztette Tripoliba tartó járatait.