A gazdasági válság tovább szedi áldozatait a munkaerőpiacon: a Wall Street-i bankok már jövő évi költségvetésüket tervezik, s a túlélés érdekében ismét nagyarányú elbocsátásokba kezdtek.

A válság nyomán eddig mintegy 150 ezer ember veszítette el az állását világszerte, számuk a hónap végéig csak az Egyesült Államokban újabb 70 ezer fővel emelkedhet.
Az elbocsátási hullám elsősorban a befektetési bankok és a kereskedelmi egységek körében koncentrálódik, ám hatásában megerősítheti a nagy pénzügyi centrumokat, így New Yorkot, Londont és Hongkongot is.

A bankszektor legnagyobbjai akár 25-30 százalékkal is csökkenthetik munkaerő-állományukat. A Goldman Sachs múlt heti bejelentése alapján 32,5 ezer fős állományának 10 százalékától válik meg, a Citigroup 23 ezer főt bocsát el, a Merril Lynch 5700 fővel szűkíti alkalmazottai számát, a Morgan Stanleynél pedig 4400 ember csomagolhat - írja a Bloomberg.

A hullám a Bear Stearns és a Lehman Brothers csődjével kezdődött, melynek következtében 23 ezer ember vált munkanélkülivé. A bankárok szerint a mostani leépítésekkel még messze nincs vége a folyamatnak, az iparág ugyanis a negyedik negyedévben is tovább hanyatlik, s gyors javulás 2009-ben sem várható. A Federal Reserve legutóbbi tanulmánya szerint a következő években csak New York városában 55-78 ezer pénzügyi állás szűnhet meg.