Megháromszorozta nyereségét az amerikai óriás

Éves összehasonlításban 36 százalékkal nőtt a Chevron amerikai olajipari óriás nyeresége az első negyedévben, elsősorban a magasabb olajárak és növekvő finomítói marzsok miatt - közölte a vállalat pénteken.
MTI-Eco, 2011. április 29. péntek, 16:40
Fotó:

Amerika második legnagyobb olajipari vállalata 6,21 milliárd dolláros, azaz részvényenként 3,09 dolláros nyereséget jelentett a januártól márciusig terjedő időszakra. Az előző év hasonló időszakában 4,55 milliárd dollár, részvényenként 2,27 dollár nyereséget ért el a társaság. A Chevron árbevétele 25 százalékkal 60,34 milliárd dollárra nőtt.

A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők részvényenként 3 dolláros nyereséget jósoltak 66,62 milliárd dolláros árbevétel mellett. A vállalat termelési és kutatási eredménye 27 százalékkal nőtt, miközben a termelés volumene 0,7 százalékkal csökkent.

A Chevron első negyedévi eredményei hasonlóan alakultak a többi nagy amerikai vállalatéhoz. A Conoco Phillips szerdán 44 százalékkal magasabb, az Exxon Mobil csütörtökön 69 százalékkal magasabb profitról számolt be.

A társaság részvényeivel 0,15 százalékkal alacsonyabb árfolyamon, 108,81 dolláron kereskedtek a pénteki nyitást követően a Wall Street-i értéktőzsdén.

HOZZÁSZÓLÁSOK