Megint a Gazprom döntött Moszkvában az adókról

A Gazprom feltétlenül szerződést köt az Emfesszel a gázszállításról - közölte az MTI egy orosz gazdasági lap értesüléseire hivatkozva.
Novák Csaba, 2009. augusztus 3. hétfő, 16:37
Fotó:

A Vedomosztyi az óriáskonszernhez közelálló forrásból úgy tudja, hogy a Gazprom újra megakadályozta a gáz adójának és exportadójának emelését, s az ebből adódó államkincstári kiesést az export növeléséből tervezi fedezni.

A Gazprom immár 2006 óta sikeresen jár közben a gáz adótartalmának szinten tartása érdekében, legutóbb a moszkvai kabinet a bányajáradékot minimum 10 százalékkal akarta megemelni, a 30 százalékos exportadót pedig 35 százalékra akarták növelték volna.

Az exportnövekedés Vlagyimir Putyin kormányfőnek a legutóbbi kormányülésen tett kijelentése szerint abból várható, hogy többek között Magyarországon és Lengyelországban a Gazprom lép az eddig a gázt szállító RoszUkrEnergo (RUE) helyére. A RUE - amelynek 50 százaléka a Gazprom, 45 százaléka Dmitrij Firtas üzletember tulajdonában van - Viktor Juscsenko ukrán elnök kívánságára 2006 óta a közép-ázsiai gáz kizárólagos ukrajnai szállítója volt, s a Gazpromtól vásárolt gázból megmaradt mennyiséget Magyarországra, Lengyelországba, Szlovákiába és Romániába szállította.

Az év eleji, kéthetes orosz-ukrán gázháború után megkötött gázszállítási szerződés azonban kiiktatta a gázszállítási sémából a RUE-t, a Gazprom viszont nem adott el a cégnek több gázt, s a RUE ügyfelei - köztük az Emfesz is - gáz nélkül maradtak. Ezt követően az Emfesz és a lengyel PGNiG is azonnali tárgyalásokat kezdett a Gazprommal új szerződés megkötéséről, s bár a tárgyalások minden bizonnyal megállapodással zárulnak majd.

A Vedomosztyi információi szerint a Gazprom idén 5-8 milliárd köbméterrel növeli majd az exportot, ami az exportvámból 400-700 millió dollárt, avagy 14-24 milliárd rubelt jelent a költségvetésnek. A gázóriás szerint várhatóan nő a meglévő szerződések alapján fizetendő exportvám, mivel a konszern úgy véli, az illetékes minisztérium prognózisánál nagyobb mértékben nő majd a kőolaj, s ennek nyomán a gáz ára.

A hivatalos prognózis szerint 2010-ben az olaj hordónként 55 dollárba kerül majd, a Gazprom viszont ennél nagyobb növekedésre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK