A Nissan, japán harmadik legnagyobb autógyártója 16,5 milliárd jen (mintegy 175 millió dollár) nettó veszteségről számolt be az első üzleti negyedévére vonatkozóan, szemben az egy évvel korábbi 52,8 milliárd jen nettó nyereséggel. A veszteség azonban így is kisebb, mint a Bloomberg által megkérdezett elemzők korábbi 58,5 milliárdos várakozása. A gyártó árbevétele 35 százalékkal, 1,51 milliárd jenre zuhant vissza az április és június közötti időszakban.

Idén 20 ezer fős létszámleépítésre készül a társaság, várakozásaik szerint a globális gépkocsi-eladások 9,7 százalékkal eshetnek vissza, összesen 3,08 millió darabra. Az üzemi nyereség 85 százalékkal, 11,6 milliárd jenre esett vissza, ami kellemes meglepetésnek számít a 117 milliárd jenes veszteséghez képest, ami a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők átlagos várakozása volt.

A gyártó megismételte 170 milliárd jenes éves veszteségre vonatkozó becslését. Az első negyedév globális eladásai 23 százalékkal estek vissza, 723 ezer darabra, Japánban valamivel jobban alakult a Nissan piaci helyzete, itt csupán 22 százalék volt a csökkenés.