Meglepő fordulat a dollár-jüan-vitában

A kínai jüan számottevően kevésbé alulértékelt a dollárral szemben, mint amilyen volt hat hónappal ezelőtt - állítja egy, a Financial Times által idézett tanulmány. A két amerikai szerző, William Cline és John Williamson úgy véli, mindez a kínai külkermérleg-többlet csökkenésének köszönhető.
NAPI, 2010. június 19. szombat, 10:14
Fotó:

A Peterson Institute for International Economics of Washington kutatói arra jutottak, hgy a jüan dollárral szembeni alulértékeltsége a múlt év végi 40 százalékról 24-re mérséklődött, míg a vezető devizákból álló kosárhoz mérve 21-ről 14 százalékra csökkent.

A tanulmány szerzői úgy vélik, az alulértékeltség enyhülése a kínai külkereskedelmimérleg-többlet visszaesésének, illetve az IMF által várt fizetésimérleg-többlet apadásának tudható be, miután meglódult az ázsiai ország importja.


A tanulmány megállapításai kedvező fogadtatásra találhatnak Pekingben, hiszen kínai illetékesek korábban erősen kritizálták az intézet eredményeit azt állítva, hogy a kutatók politikai okokból manipulálják az adatokat. A Peterson szakértői ugyanis - elméleti síkon közelítve meg az egyensúlyi árfolyam témáját - hathavonta elkészítik jelentésüket a devizaárfolyamokról, a tanulmányok eredményeit pedig gyakran idézi az USA hivatalos politikája érvként a jüan árfolyamáról Kínával folytatott vitákban. 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.19 11:51

Akkor éljen meg a két szerző a kínai átlagbérből az USA ban, majd 5 év múlva megnézzük, milyen állapotban vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html