Megoldódott a Citroen Picasso rejtélye

Több mint 20 ezer Picassót hív vissza a Citroen Nagy-Britanniában, mivel az anyósülésen ülő utas véletlenül lefékezheti az autót.
NAPI, 2011. május 19. csütörtök, 11:34
Fotó:

Megdöbbentő hibát fedezetek fel brit autósok Citroen C3 Picasso autóikon: az anyósülésről ugyanúgy lefékezhető az autó, mint a vezető helyéről - jelentette a BBC. A problémát a Town & County Cleaners nevű vállalat egyik sofőrje fedezte fel, amikor a cég három Picassójából az egyikkel az autópályán döngetett. Az autó 110 kilométer/órás tempó felett haladt, amikor egyszer csak csikorgó kerekekkel megállt, senki sem tudta miért. Alaposabban utánanézve kiderült, hogy a mellette ülő utas nyomta meg a féket, ugyanis a Nagy-Britanniában eladott jobboldali kormányos autók fékét úgy alakították ki, hogy az eredetileg a bal oldalon lévő fékrendszertől mechanikusan átvezették a fékpedált a jobb oldalra. Az anyósülés előtti padlón csak a szőnyeg borítás szigetelte el a fékmechanizmust és az utas lábát.

A BBC saját vizsgálatot indított a hiba súlyosságának kiderítésére, amelyen az derült ki, hogy bizony bármikor meg tudják ismételni a véletlen fékezést. Szakértők szerint mindez azért különösen veszélyes, mert az utas nem tudja, hogy ő a váratlan fékezés oka, továbbá a vezetőnek fogalmas sincs, mi történik és miért. A Citroen kisebb problémát lát az ügyben, a vélhetően érintett több mint 20 ezer autót a szakszervizekben ingyen kijavítják (elszigetelik az utastértől a fékezőmechanizmust), ám szerintük addig is mindenki bátran használhatja Picassóját, mintha mi sem történt volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK