A világ legnagyobb bányászati cége, a brit-ausztrál BHP Billiton hivatalosan is elállt attól a szándékától, hogy 66 milliárd dollárért felvásárolja a szintén vegyes tulajdonú versenytárs Rio Tinto-csoportot. A cégvezetés a döntést a nyersanyagárak világpiaci árának esésével, illetve a versenyhatóságok fenyegetéseivel indokolta. (Az ügylet csak a hétfői londoni tőzsdei záróárfolyamok alapján ért volna 66 milliárd dollárt, szemben a május 19-én elért 194 milliárdos csúccsal.)

A világgazdaságban uralkodó recessziós félelmek miatt a nyersanyagárak folyamatosan csökkennek, és Marius Kloppers BHP-vezérigazgató szerint egy ilyen helyzetben a felvásárlási akció nagyban rontotta volna a cég eladósodottsági mutatóit, illetve az eszközök esetleges jövőbeni eladását is megnehezítette volna.

A Rio Tinto tulajdonosai még februárban utasították el a BHP ajánlatát, amely minden egyes Rio-részvényért cserébe 3,4 BHP-részvényt kínált, és a Rio Tinto menedzsmentje is a tervvel szemben foglalt állást.

A fúzió során létrejött vállalat a világ vasércellátásának nagy részét uralta volna, ami komoly félelmeket váltott ki a Rio Tinto megrendelőiben. A fémipari vállalatok a versenyhatóságok beavatkozását kérték. Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben, az unió versenyhatóságának szerepét betöltő intézmény az ítélethirdetést januárra tűzte ki.

A bejelentés nyomán a BHP-részvények 11 százalékkal 1086 pennyre drágultak a kereskedés első fél órájában, míg a Rio-papírok 36 százalékkal zuhantak 1577 pennyre.