Az Ausztrália partjainál, több mint 10 milliárd dolláros beruházással felépülő úszó platform évi 3,6 millió tonna cseppfolyósított földgázt termelhet - közölte a vállalat pénteken.

A mintegy négy labdarúgó pályányi létesítményt 260 ezer tonna acél felhasználásával építik meg, feltöltött összsúlya elérheti a 600 ezer tonnát. A platform, amely a tervek szerint 2017-ben kezdi meg működését a legveszélyesebb, ötös fokozatú ciklonoknak is ellenáll majd - tájékoztatott a társaság.

A Shell nemzetközi termelési igazgatója, Malcolm Brinded pénteken úgy nyilatkozott, hogy az úszó platform "megváltoztatja a piaci játékszabályokat" és reményét fejezte ki, hogy további hasonló beruházásokról is dönthetnek a "Prelude" névre keresztelt építmény átadása előtt.

Tony Regan, a Tri-Zen Capital elemzője szerint a döntés bizalmat hozhat az ilyen jellegű termelőinfrastruktúrának. Eddig a cseppfolyósításhoz a szárazföldre pumpálták a kitermelt gázt - tette hozzá.

A Shell a következő öt évben összesen 30 milliárd dollár értékben hajthat végre beruházásokat Ausztráliában, elsősorban a növekvő ázsiai kereslet kielégítése érdekében. A vállalat szerint az ázsiai cseppfolyósított földgáz iránti kereslet 2020-ig megkétszereződik. A kínai kereslet a 2010. évi 9 millió tonnáról 46 millió tonnára nőhet az évtized végére.

Ausztráliában jelenleg 200 milliárd ausztrál dollár (212,95 milliárd amerikai dollár) értékben terveznek cseppfolyósított földgáz-projekteket. Az ország 2020-ig megháromszorozná, évi 60 millió tonnára bővítené termelési kapacitásait. A mostani bejelentés azért jelentős, mivel újabb projekt kerül az építési fázisba - értékelt Craig McMahon, a Wood Mackenzie elemzője. "Az idei évben akár hét építkezés is folyhat egyszerre, ha a szóbeszéd és a tervek valósággá válnak" - tette hozzá.