Megvan az új jegybankvezér Csehországban

Miroslav Singer lesz július elsejétől a Cseh Nemzeti Bank (CNB) új kormányzója - közölték pénteken Prágában.
MTI-Eco, 2010. június 18. péntek, 15:31
Fotó:

A 42 esztendős Singert, aki eddig a jegybank kormányzó-helyettese volt, Václav Klaus államfő nevezte ki új tisztségébe.

A CNB eddigi elnöke Zdenek Tuma április közepén jelentette be, hogy mandátumának lejárta előtt távozik tisztségéből.

Klaus felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank előtt nagyon fontos intézkedések állnak, amelyekkel meg kell birkóznia a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság következményeinek felszámolásakor.

A kormányzói kinevezést abban a tudatban fogadtam el, hogy még nincs vége a pénzpiacok megrázkódtatásainak - jelentette ki Singer.

Hozzátette: az európai és a nemzetközi pénzvilág drámai változásoknak néz elébe, s nem biztos, hogy ezek a változások hasznosak lesznek a Cseh Köztársaság számára. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a cseh pénzügyi rendszer stabil maradjon, s garantálni tudjuk a lakossági megtakarítások biztonságát - húzta alá Singer.

A sajtó szerint a posztra tisztségre Singeren kívül Mojmír Hampl, a másik helyettes volt még esélyes. Václav Klaus azonban az utolsó pillanatig titokban tartotta, kit nevez ki ebbe a fontos tisztségbe.

A cseh jegybanki kormányzó mandátuma hat évre szól. Tuma megbízatása jövő év februárjában járt volna le.

Singer nem híve az euró gyors csehországi bevezetésének. Csehország nem tűzött ki céldátumot a közös európai fizetőeszköz bevezetésére, de az sem valószínű, hogy az ország 2015 előtt teljesíteni tudná a maastrichti kritériumokat. Az euró bevezetésének dátuma az új jobbközép kormány most készülő programjában sem fog szerepelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.18 16:58

Egy lépéssel mindig elöttünk járnak..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html