A brit Vodafone Plc, a világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója 7,8 százalékkal kevesebb profitot ért el március 31-én végződött üzleti évében, mint a megelőző 12 hónapban, mivel a kemény üzleti környezet és a brutális spanyolországi piaci verseny miatt 6,15 milliárd fonttal (9,97 milliárd dollárral) csökkentenie kellett dél-európai eszközei értékét. A nettó nyereség 7,97 milliárd font lett, amihez az említett körülményeken kívül az is hozzájárult, hogy egy évvel korábban a költségcsökkentések és az alacsonyabb adóterhek is javították az eredményt.

Az árbevétel 3,2 százalékkal, 45,88 milliárd fontra kúszott fel, a szolgáltatásokból származó bevétel, ami a forgalom legnagyobb részét hozza, 2,1 százalékkal emelkedett. Január és március között ez utóbbi mutató 2,5 százalék volt, köszönhetően a vállalat afrikai, közel-keleti és ázsiai-csendes-óceáni részlegei jó teljesítményének.

A Vodafone egy évvel ezelőtt az erős indiai árverseny miatt írt le 2,3 milliárd fontot eszközei értékéből, 2009-en pedig 5,9 milliárdos értékcsökkenést szenvedett el spanyol, török és ghánai leányvállalatainál. A cég az elmúlt évet fő tevékenységén kívül eső egyes vagyonelemei eladásával töltötte és ötmilliárd dollárt költött arra, hogy indiai közös vállalkozásukból kivásárolja partnerét. Utóbbitól azt reméli a cégvezetés, hogy erősödnek a Vodafone pozíciói az ázsiai ország mobilpiacán.