A társaság szerdán megjelent beszámolója szerint a magyar érdekeltségeknél együttvéve a működéshez kapcsolódó kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) 93 millió euró volt a január-márciusi időszakban. Egy évvel korábban 98 millió euró volt.

A csökkenés a tavaly bevezetett válságadó következménye - áll a cég honlapján megjelent beszámolóban.

A magyarországi bevétel a tavalyi 624 millió euróról 626 millióra nőtt.

Az E.On Magyarországon elsősorban energiatermeléssel, -kereskedelemmel és -tárolással foglalkozik.

A kimutatás szerint az E.On magyarországi fogyasztói 8,5 milliárd kilowattóra áramot használtak fel, ami nagyjából a tavalyival megegyező mennyiség. A gázfogyasztás 3,3 százalékkal 4,325 millió köbméterre emelkedett.

Az E.On AG - a teljes nemzetközi cégcsoport - egészét tekintve az EBITDA 3,47 milliárd euró volt a január-márciusi időszakban, 23 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A nettó profit 34 százalékkal 1,32 milliárd euróra esett vissza. A bevétel 8 százalékkal 27,85 milliárd euróra nőtt.

A társaság megvált brit érdekeltségétől, ezért az idei EBITDA a korábban tervezettnél 500 millió euróval kisebb lehet, 10,7 milliárd és 11,4 milliárd euró körül alakulhat - közölte a társaság szerdán. Előfordulhat, hogy a várakozást ismét lefelé kell módosítani, ha az atomenergia használatára vonatkozó németországi szabályozás változása miatt nem helyezhetik újra üzembe az E.On közelmúltban lekapcsolt két atomerőművét - teszik hozzá elemzők. Az Isar I és az Unterweser erőmű leállítása eddig 250 millió euró rendkívüli terhet okozott a cégnek.