A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A dokumentációt még pénteken nyújtották be a bukaresti bíróságra, ahol leghamarabb szerdán születhet ez ügyben döntés − jelentette hétfőn a pénzügyminisztérium. Piaci szereplők szerint a lépéssel a román kormány az állami vagyont próbálja menekíteni, a privatizáció előtt álló vállalat az elmúlt időszakban ugyanis több, Románia számára előnytelen szerződést kötött, amelyeket a csődeljárás ürügyével terveznek semmissé nyilváníttatni.

Bukarest idén áprilisban üzent hadat a Hidroelectrica vezetőségének, miután a gyanú szerint a megtermelt energia mintegy 85 százalékát a piac ár 80 százalékán értékesítette a cég. A kormány a hónap elején tárgyalóasztalhoz hívta a magáncégeket, az áremelésről, illetve a szolgáltatási időszak lerövidítéséről azonban nem tudtak megegyezni a felek.

A Hidroelectrica eredménye drámai mértékben zuhant tavaly, a korábban prognosztizált legkevesebb 90 millió eurós éves profitból év végére alig 1,4 millió euró maradt, miközben a vállalat adósságállománya meghaladta a 700 millió eurót. Ugyanez a vállalat egy évvel korábban még közel 70 millió eurós hasznot termelt.