Mennyi kell a bankok túléléséhez?

A spanyolok nem véletlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy akár egyoldalúan is közzéteszik a banki stressz-tesztek eredményeit, hiszen a szakértők szerint európai viszonylatban a Santander lehet a legerősebb pénzintézet.
NAPI, 2010. június 18. péntek, 12:40
Fotó:

Az európai vezetők csütörtökön megállapodtak a pénzügyi szektorban korábban elvégzett stressz-tesztek eredményeinek nyilvánosságra hozatalában. A MarketWatch-nak nyilatkozó elemzők szerint a lista élére a spanyol Santander kerülhet majd. Ez megmagyarázhatja, hogy a befektetők kereszttüzébe került spanyolok miért erőltetnék a lista nyilvánosságra hozatalát, hiszen a felmérés eredménye helyrebillentheti a piacok bizalmát, s enyhítheti az adósságválsággal kapcsolatos félelmeket is.

A stressz-tesztek során a felügyeletek azt vizsgálták, a hitelintézetek mennyire lennének ellenállók egy újabb pénzügyi vagy gazdasági válsággal szemben. A spanyol kormány szerint egy ilyen összehasonlításban a Santander és a bilbaói székhelyű BBVA vezetné a listát, ám több európai banki elemző szerint a stressz-tesztek eredményei nem tükrözik a pénzintézetek valós helyzetét.

A UBS szakértője úgy véli, ha túl kevés bank bukott meg a teszten, az nem azt bizonyítja, hogy a hitelintézetek többsége megnyugtató helyzetben van, hanem, hogy túl enyhe feltételek mellett folytatták le a vizsgálatot. Ráadásul - teszi hozzá az elemző - a spanyol gazdasági bajok (ingatlanpiaci pangás, romló növekedési kilátások, adósság-finanszírozási problémák) tükrében a bankok stressz-tesztjének nyilvánossá tétele sovány problémakezelésnek tűnik.

A Merrill Lynch szakértői szerint egy újabb válság során jelentős tőkeemelésre kényszerülnének az európai bankok. Tíz százalékos bevétel-csökkenés és 30 százalékos - a görög államkötvények bedőlése miatt szükségessé váló - eszközleírások után, ami egyúttal a rossz hitelek állományának további növekedésével is járna, a tőkeemelési kényszer 11 milliárd euró lenne. Ha az állampapír-piaci helyzet ennél nagyobb mértékben romlik (azaz esetleg más országokat is elér egy görögökéhez hasonló szintű adósságválság), úgy a tőkeigény ennek kétszerese, 22 milliárd euró is lehet.

A szakértők szerint a német tartományi bankok helyzete lehet a legkiábrándítóbb; a Merrill szakértői szerint ezek a hitelintézetek egy
rendes teszten is elbuknának, nemhogy egy stressz-teszten.

HOZZÁSZÓLÁSOK