Merkel gyors exitstratégiát szorgalmaz

Európa a gazdaságösztönző programokból történő gyors állami kihátrálás, vagyis az "exitstratégia" mihamarabbi globális megvalósítása mellett foglal állást a jövő hétvégi torontói G20-csúcson - jelentette ki a hét végén a német kancellár.
MTI-Eco, 2010. június 20. vasárnap, 14:55
Fotó:

Angela Merkel azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a csúcson ismét szorgalmazza majd a pénzügyi tranzakciók globális megadóztatását, amelyet azonban szakértők a torontói csúcson nem tartanak keresztülvihetőnek.

Merkel álláspontja némileg ellenkezik az amerikai elnökével: Barack Obama szerint a közfinanszírozási problémákat csak "középtávon" szükségszerű kezelni, vagyis az államháztartási hiányok gyors lefaragása nem mehet a növekedés rovására.

Az EU - az euróövezeti országok válság miatt megnövekedett államháztartási hiányával küszködve - érthető módon az állami kiadások gyors lefaragását szeretné elérni, amelyben jelentős szerepet kapna az állami visszavonulás a gazdaságösztönzésből. Ez azonban ismét a gazdasági növekedés lassulásával járna. Az Egyesült Államok számára ugyanakkor a gyors állami visszavonulás nem oly sürgető, a gazdaságnövekedés gyorsítása azonban igen.

A június 26-27-i torontói G20-csúcson elsősorban a világgazdaság válság utáni stabilizációja, és a pénzügyi rendszerre gyakorolt hatások értékelése lesznek terítéken.

HOZZÁSZÓLÁSOK