Merkelék megfenyegették a Mercedes tulajdonosát

Több milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a német szövetségi kormány a Daimler járműgyártó társaságot a versenytárs Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányához hasonló szabálytalanságok miatt - jelentette pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin.
K. Kiss Gergely, 2018. június 1. péntek, 19:26
Fotó: Napi.hu

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint Andreas Scheuer közlekedési miniszter a Daimler vezérigazgatójával, Dieter Zetschével hétfőn folytatott megbeszélésén 3,75 milliárd eurós (1200 milliárd forint) bírságot helyezett kilátásba.

Elmondta, hogy a szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) gyanúja szerint 750 ezer Mercedes járművet szereltek fel szabálytalanul működő károsanyag-tisztító berendezéssel, és ezért gyártmányonként 5000 euróig terjedő bírság megfizetésére kötelezhetik a céget.

A lap szerint a KBA a C-osztályba tartozó Mercedes-Benz luxusautó modellek vizsgálatával visszaélésre utaló "nyomós jeleket" tárt fel.

A cégnek nem tetszik, mégsem ágál

A hatóság májusban 6300 kisbusz visszahívására és szervízelésére kötelezte a Kecskeméten gyárat üzemeltető céget. Vizsgálata alapján az 1,6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében.

A Daimler vitatja a KBA megállapításait, és kész bíróság előtt rendezni a vitát, de ígérete szerint együttműködik a hatósággal, és az általa jóváhagyott verzióval frissíti majd a programot.

A KBA a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatot a Daimlernél, és feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutatott ki több Mercedes-modellnél, amelyekben egy programbeállítás révén a külső hőmérséklet függvényében - hideg időben - csökkenhet a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítménye.

A Daimler magyarázata szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja.
A vita eddigi szakaszai megegyezéssel zárultak, a Daimler vállalta, hogy önként és ingyen módosítja a berendezés vezérlését az érintett gyártmányokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.06.10 12:58

Ha istenigazából nagyon akarnák környezetvédelmi szempontból a dízel, és később a benzines autók visszaszorítását, akkor elő kellene írni, hogy pl. 2025 január elseje után nem hozható forgalomba belsőégésű motorral szerelt jármű. Addigra tuti minden autógyártó megkonstruálná a maga elektromos autóit. Ezáltal az ára is lejjebb menne.
De akkor mi lenne a szegény Rotschildok, Rockefellerek /olajlobbisták/ olajával? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.06.10 12:48

A németek is rájöttek, hogy a szinte teljesíthetetlen előírások után nagy büntetéseket lehet kiszabni. Nem a dízelautókat /és autósokat/ kellene büntetni, hanem az elektromos autókat kellene még jobban szorgalmazni. A dízel így saját magát szorítaná vissza. Csak az elektromos autó olyan drága, hogy még annak is elmegy tőle a "kedve" pénzügyileg, aki azt akarna venni. Az olajlobbik az utolsó csepp olajig nem engedik olcsóbbítani az elektromos autókat, holott feleannyi anyagból előállítható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html