Milliárdokért születik újjá a lengyel haditengerészet

Tíz új hadihajót építtet a lengyel kormány a közbeszerzési eljárás megkerülésével, hogy biztosítsa a hazai ipar feltámasztását.
Barabás T. János, 2015. július 3. péntek, 11:49
Fotó: Stockfresh

Csütörtökön vízre bocsátották a megújuló lengyel haditengerészet első hajóját, az ORP Slazakot ("Sziléziai") - több mint két évtizede ez az első hadihajó, amit hazai megrendelésre épített lengyel hajógyár. A kormány a nyílt közbeszerzési eljárás megkerülésével több mint 13 milliárd zlotyért (1 zloty=75,5 forint) rendelt meg hazai üzemektől 10 partvédelmi, aknamentesítő illetve őrhajót. A vállalkozás nagyságát jól szemlélteti, hogy a lengyel haditengerészet jelenleg csupán 13 csapásmérő egységgel rendelkezik.

A Slazak vízre bocsátásával egy 14 éves történet zárul le végre. A német Blohm und Voss által lengyel megrendelésre tervezett hajót mégsem olvasztották be, hanem szerényebb költségvetéssel odahaza készítették el a gdyniai haditengerészeti hajógyárban.

Őrhajó változatban 2016 második felében léphet szolgálatba a 95 méter hosszú, 1800 tonnás, klasszikus fegyverzetű egység, fő fegyvere egy 76 milliméteres Oto Melara ágyú, emellett gépágyúk, nehézgéppuskák, rakétavetők növelik tűzerejét. A felszíni hajókon kívül az új hadiflotta elrettentő ereje 3 tengeralattjáró lesz nagy hatótávolságú rakétákkal felfegyverezve. A minimum 7,5 milliárd zlotyra becsült beszerzési eljárásukat jövőre kezdik meg - írta a varsói Rzeczpospolita.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.07.03 13:12

Naiv lengyelek. Ők fizetik a számlát, az ebédet pedig a NATO meghatározó hatalma, az USA fogja megenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html