A leggazdagabb lengyel cége, a Kulczyk Investments leányvállalata, a Polenergia vezetéket kíván építeni, amely Németországból Lengyelországon át szállítana évi 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnába. A projekt költségét 440-460 millió euróra becsülik, és bevonnák az ukrán Naftogazt is, amelynek a lengyel határtól a saját tározójáig tartó szakaszt kellene megépítenie.

A vezeték akár 2018-2019-re elkészülhet. Egy elágazása lehetővé tenné a már csaknem teljesen elkészült swinoujsciei cseppfolyósított földgáz kikötő és terminál bevonását a szállításokba, így tovább diverzifikálná Ukrajna energiahordozó-beszerzéseit. A vezeték képes lesz két irányba működni - Lengyelország felől évi 3 milliárd köbméter gázt vihet Németországba.

A projekt állítólag érdekli Ukrajnát, de otthon bajba kerülhet, ugyanis nem illeszkedik az országos észak-déli gázfolyosó programjába, amelynek keretében több mint 2000 kilométernyi gázvezetéket terveznek építeni 2023-ig. Egyes elemzők pedig kétségüket juttatták kifejezésre azzal kapcsolatban, hogy Kijevnek lesz-e elegendő pénze az új vezeték területén húzódó szakaszának a megépítéséhez.