Milliárdos építene gázvezetéket Ukrajnának

A leggazdagabb lengyel vállalata tervezi egy német-lengyel-ukrán gázvezeték építését.
Napi.hu, 2014. december 13. szombat, 15:21
Fotó: Reuters

A leggazdagabb lengyel cége, a Kulczyk Investments leányvállalata, a Polenergia vezetéket kíván építeni, amely Németországból Lengyelországon át szállítana évi 5 milliárd köbméter földgázt Ukrajnába. A projekt költségét 440-460 millió euróra becsülik, és bevonnák az ukrán Naftogazt is, amelynek a lengyel határtól a saját tározójáig tartó szakaszt kellene megépítenie.

A vezeték akár 2018-2019-re elkészülhet. Egy elágazása lehetővé tenné a már csaknem teljesen elkészült swinoujsciei cseppfolyósított földgáz kikötő és terminál bevonását a szállításokba, így tovább diverzifikálná Ukrajna energiahordozó-beszerzéseit. A vezeték képes lesz két irányba működni - Lengyelország felől évi 3 milliárd köbméter gázt vihet Németországba.

A projekt állítólag érdekli Ukrajnát, de otthon bajba kerülhet, ugyanis nem illeszkedik az országos észak-déli gázfolyosó programjába, amelynek keretében több mint 2000 kilométernyi gázvezetéket terveznek építeni 2023-ig. Egyes elemzők pedig kétségüket juttatták kifejezésre azzal kapcsolatban, hogy Kijevnek lesz-e elegendő pénze az új vezeték területén húzódó szakaszának a megépítéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Cefre, 2014.12.13 19:24

@sahar=Tsz-elnok stb.: nyugi, mindjárt visznek vissza a gumiszobába, aztán megint nem hallunk rólad pár hétig, szerencsétlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sahar, 2014.12.13 19:02

PUTYIN-ORBÁNC FELDUGHATJA MAGÁNAK A DÉLI ÁRAMLATOT...................vágod király ! A lengyelek nem pofáznak hanem lépnek és Ukrajnát már nem fogja tudni zsarolni a tetű putyin de sem tudod elzárni a csapot ! Csattanós választ kaptatok. Te pedig azon dolgozol ezerrel te geci király, hogy Magyarország függjön a ruszkiktól Paks okán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html