Mindent megbánt a nagybank

Az UBS AG jó úton halad afelé, hogy vállalati kultúrájából kigyomláljon minden gazt, amely az elmúlt évek Libor-csalásaihoz vezetett − jelentette ki londoni parlamenti meghallgatásán Andrea Orcel, a svájci nagybank vezérigazgatója.
Komócsin Sándor, 2013. január 10. csütörtök, 06:45
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Mindannyian túl arrogánsak, beképzeltek voltunk, amikor azt hittük, hogy a dolgok jól vannak úgy, ahogy vannak, az egész pénzintézeti szektornak meg kell változnia − szögezte le. Nem ígérhetem meg, hogy többé nem fordulnak elő csalások, de biztos vagyok benne, hogy sokat tettünk ezek megelőzéséért, és persze hosszú út áll még előttünk. A bank igazgatósága azon van, hogy visszaszerezze azt a megbecsülést, amelyet múltja alapján megérdemel − fejezte be mentegetőzését Orcel.

A svájci bank 1,5 milliárd dollár büntetést fizet a Libor-botrány következményeként, mivel kereskedői − számos más pénzintézetnél dolgozó kollégáikkal összejátszva − kozmetikázták a bankközi kamatlábakat. (A brit Barclays Plc-re 466 millió dollárt szabtak ki, az ügyben érintett többi bank bírságáról később döntenek.) A Libor értékének alakulásától világszinten több mint 300 ezer milliárd dollár értékű hitel, jelzáloghitel és más pénzügyi termék, illetve szerződés értéke függ. Manipulálásával a saját munkájuknak köszönhető profitot igyekeztek feltornászni a kereskedők. Orcel leszögezte, hogy az érintett alkalmazottakat megbüntették, egy részüket elbocsátották. A banknál 40 ember ellen indítottak vizsgálatot és 18 kereskedőnek mutattak ajtót.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2013.01.10 08:33

Hogy mik ki nem derülnek a "szent tehenekről" utólag!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html