A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja a lépéshez fűzött elemzésében megismételte azt az előrejelzését, hogy a magyar gazdaságban az idén alig várható növekedés. A Moody's kedd éjjel, az európai piaci zárások után Londonban közölte, hogy megerősíti az MFB Ba1 szintű előresorolt devizaadós-osztályzatát, valamint a Ba2/Not-Prime devizabetéti besorolást. A lépés Magyarország szintén Ba1 (bóvli) fokozatú, negatív kilátású állampapír-besorolásának, valamint a Magyarországon működő bankok Ba2 devizabetét-osztályzati plafonjának február 8-án bejelentett megerősítésével van összefüggésben. A Moody's keddi bejelentése szerint az MFB valamennyi besorolásának kilátása továbbra is negatív.

A cég a fő osztályzatok megerősítése mellett gyengítette az MFB önálló - vagyis a külső segítség kilátásával nem számoló, a saját belső pénzügyi erő figyelembevételével kialakított - megítélési mutatóját az eddigi b1-ről b2-re.

Ez a kiigazítás a hitelminősítő indoklása szerint tükrözi azt a hatást, amelyet a gyengébb magyar gazdasági környezet gyakorol az MFB-nek arra a megbízatására, hogy támogassa a magyar vállalati szektort. Az önálló megítélés kiigazítása emellett tükrözi az MFB folyamatosan veszteséges profilját, amelynek fő tényezője a hitelveszteség-leírások magas szintje és a gyenge jövedelemtermelő kapacitás.

A kiigazítás harmadik okaként a Moody's az MFB nem teljesítő kinnlevőségeinek növekvő arányát említi, kiemelve, hogy a banknak jelentős kitettségei vannak a kereskedelmi ingatlanszektorban és az építőipari ágazatban.

A működési környezettel kapcsolatban a Moody's közölte, hogy a magyar gazdaságban a tavalyi egész évi 1,7 százalékos GDP-visszaesés után az idén is csak "nagyon csekély" növekedést vár, "már ha egyáltalán lesz bármennyi növekedés". A hitelminősítő prognózisa szerint a magyarországi munkanélküliségi ráta az idén valószínűleg meghaladja a 11 százalékot.

A Moody's várakozása szerint az MFB 2012-ről jó eséllyel veszteséget jelent, és 2013-ban is "kihívásokkal" lesz kénytelen szembenézni a jelenlegi nehéz magyar gazdasági környezetben.

A Moody's azzal is számol, hogy a bank közvetlen hitelportfoliójának eszközminősége tavaly tovább romlott, és a hitelminősítő szerint várhatóan 2013-ban is ez lesz a helyzet, tekintettel a kedvezőtlen gazdasági környezetre és a bank jelentős kitettségére a magasabb kockázatú ingatlanpiaci és építőipari szektorokban.

A hitelminősítő ugyanakkor közölte, hogy változatlanul igen nagy valószínűségűnek tartja az MFB támogatását a magyar kormány részéről szükség esetére, ahogy az eddig is történt. A Moody's ezzel együtt azt valószínűsíti, hogy a tavalyi veszteségek miatt gyengült az MFB tőkerátája.

A Moody's a múlt héten negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra, szintén a gyengülő működési környezettel indokolva döntését.