A megállapodások értelmében a Shah-Deniz konzorcium tagjai - a British Petroleum, a norvég Statoil és a francia Total - 50 százalékos részvényszerzési jogot nyernek a Nabucco Konzorciumban, amennyiben a Nabucco West gázvezeték lesz a győztes az azerbajdzsáni gáznak a török-bolgár határtól Közép-Európáig történő szállítására kiírt pályázaton. A kiválasztásról szóló döntés június 30-ig várható.

Reinhardt Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International ügyvezetője mérföldkőnek, fontos áttörésnek nevezte a megállapodások aláírását. Ez szerinte "egyértelműen jelzi a Nabucco West gazdaságosságát és versenyképességét", és "ígéretes üzleti lehetőségeket kínál a délkelet- és közép-európai feltörekvő piacokon".

A Nabucco gázvezeték fő versenytársa az orosz Déli Áramlat, de a Nabuccónak emellett vetélytársa a TransAdriatic Pipeline (TAP) is, amelynek tulajdonosai a svájci EGL, a norvég Statoil és a német E.ON Ruhrgas.

A Nabucco résztvevői az osztrák OMV, a bolgár BEH, a magyar Mol, a török Botas, a román Transgaz és a német RWE.

A tervezett Nabucco gázvezeték 1300 kilométer hosszú lenne, a török-bolgár határtól indulna, és Magyarországon is áthaladva az ausztriai Baumgartenig húzódna. A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól. 2018-tól ezen a gázvezetéken a tervek szerint évente mintegy 10 milliárd köbméter földgázt szállítanának az Európai Unió országaiba.