Nagy bajban lehet a Takata - nagyot zuhantak a részvények

Nagyot zuhantak kedden a tokiói tőzsdén a tömeges légzsák-visszahívások miatt válságban lévő Takata japán autóipari beszállító részvényei, miután a Bloomberg gazdasági hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva arról írt: a vállalat egyes reménybeli felvásárlói azt fontolgatják, hogy csődeljárást indítanak a tokiói székhelyű gyártóval szemben.
MTI-Eco, 2016. szeptember 20. kedd, 16:47
Fotó: MTI/EPA

A Takata - amely nem egészen két éve Magyarországon, Miskolcon is nyitott egy üzemet - nem kommentálta az értesülést. A cég papírjai 12 százalékot zuhantak a hét első kereskedési napján. (Japánban hétfőn nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés.)

A Bloomberg értesülése szerint az ajánlattevők azért fontolgatják a csődeljárás megindítását, mert azt remélik, így mérsékelhetik a hibás - egyes hírek szerint már 15 halálesetet okozó - légzsákok miatt kifizetendő kártérítések összegét.

A visszahívási válság kirobbanása - 2014 eleje - óta összesen 88 százalékot zuhant a Takata tőzsdei értéke.

A Takata autógyártó partnerei - többek között a General Motors, a Chrysler, a Ford, a Honda, a Toyota, a Mazda, a Nissan, a Mitsubishi és BMW - szerte a világon mintegy százmillió autót hívtak vissza a hibás légzsákok miatt. Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet 70 millió dolláros bírságot rótt ki a Takatára az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK