A Bank of Georgia (BoG), Grúzia legnagyobb bankja bejelentette, hogy 9,6 milió dollárért eladja veszteséges ukrán leányvállalatát.

A BoG közölte, 19,4 százalékot megtart részesedéséből a BG Bankban, amelyet korábban, a BoG 2007 októberi megjelenése előtt még Universal Bank of Development & Partnership-nek (UBDP-nek) neveztek. A vásárlás időzítése nem bizonyult tökéletesnek, pontosan a válság előtti napokat sikerült elcsípni. Ennek megfelelő volt a vételár is: a 98,77 százalékos részesedésért 81,7 millió dollárt fizetett a grúz vevő.

Az eladással a BoG illetékesei szerint megkímélik az anyavállalatot az egyébként szükségessé vált további befektetésektől, és javítják mérlegét. A bank vezérigazgatója hangsúlyozta, ezzel csökken a menedzsment terhelése és jobban tudnak grúziai tevékenységükre koncentrálni. A BoG új stratégiája szerint egyébként is felhagy a külföldi expanzióval és erőit a belföldi piacra összpontosítja.

A BG Bankot több ukrán magánaszemélynek adták el, akik vételárból 5 millió dollárt már kifizettek, a többit az év folyamán teljesítik.