Nem lesz elég újinfluenza elleni oltóanyag?

Még mintegy másfél hét szükséges ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű új típusú influenza elleni oltóanyag kerüljön a gyógyszertárakba - írja az MTI-Eco.
NAPI, 2009. augusztus 24. hétfő, 11:22

Öt-hat héten belül jelentősebb mennyiségű új típusú influenza elleni oltóanyag állhat rendelkezésre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig 25 gyógyszerészeti társaság jelezte, hogy részt venne a gyártásban - írja az MTI-Eco összefoglalójában. Ezek közül öt - a francia Sanofi-Pasteur S.A., a brit AstraZeneca PLC és a GlaxoSmithKline PLC, az egyesült államokbeli Baxter International Inc., valamint a svájci Novartis AG - a termelés 80 százalékát fogja lefedni.

Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus 5-én jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be.

Az őszre várt mennyiség a korábban becsült heti 94 millió adagnál 50-75 százalékkal kevesebb, elsősorban az oltóanyag gyártásához alkalmas vírustörzs kitenyésztésének vártnál gyengébb eredményei miatt. A WHO úgy véli, hogy ha minden rendben is zajlik, akkor sem fogják tudni kielégíteni a keresletet, az őszi és téli influenza szezon kezdete miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK