A párizsi nőket évtizedek óta a karcsúság és a sikkesség mintaképének tekintik, ám sok francia hölgynek kezd elege lenni abból, hogy meg kell felelnie ennek kényelmetlen, természetellenes elvárásnak - derül ki a BBC cikkéből. Az ötvenes éveiben járó Izabelle, aki egy művészeti galériát vezet Párizsban így fogalmazza meg az egyszerű szabályt: Az elegancia és a vékonyság egyenlő a sikerrel.

A következőképpen néz ki a helyzet egy francia nőnél. Ha kövér, nem kap munkát. Ha hozza az elvárt körvonalakat, a sikkességet, a soványságot, az eleganciát, akkor többé-kevésbé egyenesben van. Izabelle maga a ritka kivételek közé tartozik, meglehetősen telt, ám mivel önmaga főnöke, megengedheti magának ezt a luxust.

Tiszta zsarnokság

A galériavezető szeret túlsúlyos lenni egy olyan társadalomban, amely megszállottan hajszolja a vékonyságot és kikényszeríti az igazodást az elvárásokhoz. A dagiság felszabadít, még akkor is, ha soha nem találok semmit a párizsi boltokban, amit felvehetnék - mondja. Jól emlékszem a legutóbbi esetre, az eladó elborult arccal sikoltotta: madam, biztosan kijelenthetem, hogy semmink sincs az ön méretében.

Ez teljes zsarnokság - mondja Marjorie, egy 49 éves cégvezető, aki éppenséggel csont sovány. A megfelelő vonalak zsarnoksága, amely egyfajta álom is, mert a sikeresség jelképe. Franciaországban nem jelenhetne meg a médiában, amit például a brit tévésorozatokban is látni, hogy egy gömbölyded, 55 éves nő vadul smárol egy pasassal. Marjorie Párizs külvárosában dolgozik, ahol sok az arab bevándorló. Irigykedve nézi a telt arab asszonyokat. Szerinte sokkal nőiesebbek, mint a sikkes párizsi nők. Igaz, Franciaországban semmi esélyük arra, hogy ötről hatra jussanak.

Fogyókúraipar

A közvélekedés szerint minden francia nő mindig úgy érzi, hogy le kellene adnia legalább két kilót. Nem csoda, hogy a fogyókúrabiznisz brutálisan jól megy az országban. A patikák tele vannak csodaszerként reklámozott diéta termékekkel, a női magazinok végeláthatatlan oldalakon keresztül traktálják olvasóikat a vékonyságot garantáló tanácsokkal. Sajátos módon a legnagyobb nyomást egymásra gyakorolják a nők. Úgy érzik, hogy nő társaik karcsú kinézetéhez kell igazodniuk.

A kövérséggel szemben zéró tolerancia érvényesül. A kövér szó használata káromkodásnak, sértésnek számít. Nehéz kimondani, amin a jelentését enyhítő, eufemisztikus szinonimák sorának használatával próbálnak segíteni. Ronde, robuste, forte, solide, dodu, rondelette, azaz kerek, masszív, erős, tömör, telt, pufók, beborított - mondják. Az utóbbi különösen kellemetlen, ugyanis franciául ezzel a szóval írják le a torták csokiborítását.

A tökéletesség receptje

Az angolszász világban elterjedt az a közhely, amely szerint a francia nők nem híznak el. Bizonyos misztikus, anyáról lányára öröklődő szabályokat követnek, amelyek rendben tartják őket, szabályozzák a magatartásukat és mindenekfelett irányítják étkezési szokásaikat. Ésszerű, kiegyensúlyozott diétát követnek, sok friss étellel és napi három étkezéssel. A nassolás kizárt, a rendszeres, kellő mozgás viszont része az életüknek. Semmit sem visznek túlzásba.

Ez pontosan az a felfogás, amit egy művelt nyugati nő a gyerekének átadhat - függetlenül a kölyök nemétől, és attól, hogy melyik országban élnek. Tény, hogy sok hölgy követi ezt a szabályrendszert, egészségesen él és ésszerűen karcsú marad. A papírvékonyság eléréshez azonban nem kevesen szabályosan kiéheztetik magukat. Sok párizsi család fogyaszt szerény, párolt zöldségekből álló vacsorát gyógyteával, hogy elkerülje az elhízást.

Marhaság

Természetesen marhaság a francia nők misztikus, örök soványságáról szóló mese. Ők is elhíznak, csak nem merik bevallani, inkább éheztetik magukat, mivel ha egy nő elhízik, az ebben a társadalomban egyenlő a kudarccal - fejtegeti Sonia Feetchak, a L'Encyclo des Filles főszerkesztője. A lap tinédzser lányoknak ad egészségügyi és szépségápolási tanácsokat. A telt nőt hülyének tartja a társadalom, olyannak, aki nem tudja irányítani az életét. A végső ítélet róla az, hogy ronda, bolond vesztes.

A nők nagyon messze jutottak Franciaországban egyenjogúságuk kiharcolásában: van szavuk a politikában, jó a gyermekgondozási rendszer, szabadon vállalhatnak munkát. Ugyanakkor ahelyett, hogy magabiztosabbak lennének, egyre megszállottabban harcolnak a súlyuk ellen, végeláthatatlanul küzdenek a megfelelő alak elérésért.

A fűzőtől 80 évvel ezelőtt megszabadultunk, ám ehelyett egy lelki derékszorítót vettünk magunkra. A feltételezett tökéletes karcsúságét, amelyet nem lehet elérni, ám hajszolása érkezési rendellenességeket, szenvedést okoz - mondja a női magazin szerkesztője.