A jövő héten kiderül, hogy a Deutsche Telekom tulajdonában lévő OTE ajánlatot tesz-e a Romtelecom telefontársaság még állami tulajdonban lévő részvénypakettjére - idézi a Mediafax Valerian Vreme távközlési minisztert.

A telefontársaságok és a román állam képviselőinek szerdai találkozóján részletes tájékoztatást kértünk a Romtelecomról, további szándékainkról legkésőbb a jövő hét végéig, írásban értesítjük a feleket - nyilatkozta szűkszavúan Michael Tamaz a görög OTE vezérigazgatója.

Bukarest még tavaly novemberben határozta el, hogy privatizálja Románia piacvezető telefontársaságában a Romtelecomban birtokolt 45,99 százaléknyi részesedését; többségi tulajdonosa a görög OTE 2010 végéig kapott haladékot arra, hogy éljen elővételi jogával. A határidőt azonban előbb március, majd május végéig meghosszabbították.

Célunk, hogy minél magasabb áron értékesítsük a részvényeket, de fontos szempont az is, hogy a távközlési piacon osztozó cégek közötti erőviszony egyensúlyban maradjon - fogalmazott Vreme. Nem kizárt, hogy a Romtelecom fúzióra lép a Cosmote mobilszolgáltatóval, a részvénypakettet pedig a tőzsdén értékesítik.

A távközlési minisztérium tavaly év végén a tulajdonában lévő papírok értékét egy milliárd euróra becsülte. Az OTE telefontársaság 1998-ban 675 millió dollárért vásárolta meg a román államtól a Romtelecom 35 százalékát, 2003-ban a részesedése újabb 273 millió dollárért cserébe 54 százalékra nőtt. A görög cégben viszont 30 százalékos részesedéssel bír a Deutsche Telekom, amely a vállalat menedzsmentjét is adja.

A Romtelecom 30 százalékban tulajdonosa a helyi piacon harmadik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatónak, a Cosmote Romaniának és 100 százalékban az övé az internet- és kábeltelevízió szolgáltató NextGen is.

A román anyavállalat első negyedéves bevételei 166 millió eurón tetőztek, közel 11 százalékkal alacsonyabb szinten, mint tavaly. A 22,2 millió eurós EBIDTA eredménye több mint 62 százalékkal marad el az előző év azonos időszakában regisztrált profittól.

Tavaly a Romtelecom bevételei 8,4 százalékos csökkenés mellett 717 millió eurót tettek ki, adózás előtti (EBIT) vesztesége 292 millió euró volt.