A svájci városban, 27 ország képviselői részvételével tartott tanácskozást Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vezényelte le.

A két éve folyó előkészítő munka igazából csak néhány fontos kérdést hagyott nyitva vasárnapra: hány százalékos legyen a kockázatok fedezetére szolgáló kötelező tőketartalék és az azt kiegészítő "biztonsági" és "anticiklikus bufferek" rátája, és hogy mikor lépjenek hatályba az új szabályok.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) bejelentése szerint a kötelező tőketartalék rátát 7 százalékra emelik, a biztonsági buffer 2,5 százalékos, az utóbbit kiegészítő "anticiklikus buffer" 0-2,5 százalékos lesz. A Basel III-as szabályok 2013 és 2015 januárja között lépnek hatályba, a biztonsági buffert csak 2016-2019 januárja között vezetik be.

Az Egyesült Államok és Németország képviselői az utolsó pillanatig késhegyig menő harcot vívtak azon, hogy milyen hosszú átmeneti periódust kapjanak a bankok az úgynevezett Basel III szabályok bevezetésére - derült ki a világ legbefolyásosabb országainak jegybanki és felügyeleti vezetőit tömörítő bázeli bankfelügyeleti bizottság hét végi ülése előtt. A tanácskozás lapzártánkkor még tartott. Az USA ötéves, Németország tízéves átmenet mellett kardoskodott - az alkalmazkodási időszak egyébként a testület javaslata szerint 2013-től indul. A németek attól tartanak, hogy az új rendszer nagyobb terhet ró országuk bankjaira, amelyek kevésbé feltőkésítettek, mint amerikai versenytársaik, emellett a szigorúbb tőkekövetelmények korlátozni fogják a hitelezést, és ezzel visszavetik a gazdasági növekedést.


Tovább nehezítette a helyzetet a tegnapi ülés előtt, hogy az új tőkekövetelményekkel kapcsolatban tizedszázalékokon vitatkoztak a felek. A bázeli bizottság oly módon javasolja emelni a jelenleg 8 százalékos Tier 1 arányt, hogy hat százalék legyen az alapkövetelmény, plusz három százalékot pedig a "rossz időkre" tegyenek félre a pénzintézetek. A nagy kérdés azonban az, hogy a tartalék mekkora hányada lehet gyorsan pénzzé tehető részvény, ugyanis az amerikai és az ázsiai bankok hagyományosan több részvényt tartanak portfóliójukban, mint az európaiak. Fél százalékponttal több vagy kevesebb legyen a részvényhányad - erről csatáztak a felek. A bázeli bizottság júliusi ülésén kidolgozta az új rendszer alapelemeit (Napi, 2010. július 28.) - egyebek mellett kivette a tőkeként elszámolható eszközök közül a bankok jelzálog-szolgáltatási tevékenységét -, ennek része, hogy az alapvető követelményt tőkebevonással kell teljesíteni, míg az ezen felüli részt nem.