Nemzetközi körözés, haláleset, tovább dagad a német botrány

Az Interpol vörös riasztást, a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki a Wirecard korábbi vezetője, Jan Marsalek ellen. Sajtóértesülések szerint Fehéroroszországban bujkál. Eközben megerősítették egy korábbi vezető halálát is.
Lovas-Romváry András, 2020. augusztus 13. csütörtök, 13:19
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Az Interpol feltette a Wirecard működésért felelős vezérigazgatóját arra a listára, amelyen a vörös jelzéssel ellátott személyek szerepelnek. A vörös riasztást azt jelenti, hogy az Interpol felhívja összes tagállamát, amennyiben tudnak a keresett személy hollétéről, helyezzék őt előzetes letartóztatásba egy későbbi kiadatási eljárás céljából.

Marsalek elvileg azóta szabadlábon van, hogy kirobbant a botrány a Wirecardnál, miközben a cég több vezetőjét is időközben letartóztatta a német államügyészség.

Marsaleket a Wirecard azonnali hatállyal elbocsátotta, amikor kiderült, hogy a mérlegében szereplő készpénzállomány 80 százaléka hiányzik. Sőt, valószínűleg soha nem is létezett. Marsalek hollétéről azóta nem lehet biztosat tudni, de valószínűleg ő az egyik első számú gyanúsított a müncheni ügyészség által folytatott bűnügyi eljárásban.

A Handelsblatt című német gazdasági lap korábbi értesülése szerint orosz titkosszolgálati őrizetben lehetett valahol Fehéroroszországban.

Eközben a Fülöp Szigetek Igazságügyi Minisztériuma megerősítette, hogy valóban elhunyt az országban Christopher Bauer, a cég korábbi igazgatója, aki annak ázsiai ügyeiért volt felelős. A Wirecard ázsiai üzletága azért is fontos az ügyben, mivel itt keletkezett elvileg az a sokmilliárd eurónyi fiktiv jövedelem, amit jogellenesen szerepeltettek a cég könyveiben, hogy az vonzóbb legyen a befektetők számára. A Bloomberg korábbi értesülései szerint a korábbi menedzser egy manilai kórházban hunyt el természetes körülmények között, vérmérgezésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.08.13 21:03

ez a cím igazi ATOMBOMBA.
vagyis inkább KATASZTRÓFA.
napi.hu/szar
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.08.13 14:39

A botrány szereplői tagadnak, a botrány meg inkább dagad... XD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html