A Volkswagen csoporthoz tartozó Scania a szerdán megjelent adatok szerint 2,5 milliárd svéd korona profitot termelt a január-márciusi időszakban, ami a tavalyinak a duplája. A buszokat és teherautókat gyártó cég fő versenytársa, a Volvo 4,2 milliárd korona profitot ért el, ami másfélszeres növekedés az előző évhez képest. A Scania árbevétele 25 százalékkal 20,7 milliárd koronára, a Volvo bevétele 22 százalékkal 71,6 milliárdra nőtt.

A buszok és teherautók, kamionok mellett építőipari munkagépeket, valamint hajókhoz és ipari berendezésekhez motorokat is gyártó Volvo minden korábbi első negyedévinél nagyobb profitot termelt az idei első három hónapban. A gazdasági fellendülés elsősorban a brazíliai, indiai és kínai piacon érezhető, termékcsoportok szerinti bontásban pedig leginkább a teherautók iránti kereslet élénkült - emelte ki Leif Johansson vezérigazgató a legfontosabb tendenciákat a Volvo szerdán megjelent beszámolójából.

Leif Östling, a Scania vezérigazgatója a kapacitások javuló kihasználtságát hangsúlyozta. Három hónap alatt 17.354 kamionra kaptak megrendelést, ami 19 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest - mondta, hozzátéve, hogy a svéd korona erősödése hátrányosan érinti a társaságot, a Japánban kialakult helyzet pedig veszélyeztetheti az alkatrészellátást, a katasztrófa hatását azonban csak ősszel lehet majd pontosan felmérni.