A romániai önkéntes nyugdíjkasszákba (III. pillér) 2007 májusában fizették be az első járulékokat, a kötelező pénztárak (II. pillér) azonban csak egy évvel később 2008 májusában alakultak. A gazdasági válság ellenére a két pillér stabilan és megbízhatóan teljesített, a kötelező pénztárak három éves átlaghozama meghaladta a 12 százalékot, miközben a pénzromlás mértéke ez idő alatt 5,3 százalékos volt - mondta egy szakmai találkozón kedden Cornelia Coman az APAPR elnöke. Az önkéntes kasszák négy éves működésük során 7,4 százalékos hozamot értek el, az átlagos infláció 6,1 százalék volt.

A kötelező kasszák 635 millió lejt meghaladó profitot termeltek úgy, hogy az 5,4 millió tag befizetései szeptember 30-ig alig 5,16 milliárd lejt (egy euró 4,3 lej) összesítettek. Ez azt jelenti, hogy a kasszatagok egyéni vagyona átlagosan 955 lej, azaz alig 222 euró. Az APAPR szerint a pénztárak nettó aktívái a harmadik negyedév végén meghaladták az 5,8 milliárd lejt.

A román jogszabályok szerint minden 35 évnél fiatalabb munkavállaló köteles valamelyik magánkasszával szerződni, az oda fizetendő járulékot kezdetben a bruttó fizetés 2 százalékában határozták meg, ami 2016-ra fokozatosan 6 százalékra emelkedne, fél százalékponttal évente. A gazdasági válság miatt azonban a járulék összege csak idén emelkedett 3 százalékra. Félő azonban, hogy az igen alacsony romániai fizetések mellett még az eredeti menetrendben meghatározott járulékösszeg sem lesz elegendő. A szakértők szerint ahhoz, hogy egy munkavállaló havi nyugdíjának összege 20-30 év múlva megközelítse a jelenlegi jövedelmét, bruttó bérének 15-20 százalékát kellene befizetnie a nyugdíjalapba. A jövő évi költségvetés tervezetében a kötelező nyugdíjjárulék összege 3,5 százalékra emelkedik - jelentette be kedden Andrea Paul Vass a miniszterelnök tanácsosa, aki szerint az állami nyugdíjak indexálására ugyanakkor 2012-ben sem lesz forrás.