A magas kőolajár miatt várhatóan 900 millió zlotyval (308 millió dollár) érnek majd többet a vállalat olajtartalékai, az erős deviza pedig 600 milliós hasznot ígér, de a végső eredményeket csak augusztus 31-én teszik közzé.

Az adatok azt mutatják, hogy a második negyedév nettó jövedelme körülbelül 1 milliárd zloty lesz vagy legalább meghaladja az elemzői várakozásokat - véli a lengyel PKO Bank elemzője.

Az Orlen 11 százalékkal kevesebb olajat dolgozott fel a második negyedévben mint egy évvel korábban, mivel litván és cseh egységek bezárásával kisebb kapacitással rendelkezik.

A vállalat 5,42 millió tonna finomított olajterméket állított elő ebben az időszakban, ami 19 százalékos csökkenést jelent, a petrolkémiai eladások 4 százalékkal estek vissza. Ha a cég LIFO elvet alkalmazná készletértékelésében, azaz az utolsó beszerzett készletegységet vezetné ki az eladásnál könyveiből, akkor 900 millió zlotyval lehetne kisebb az eredménye.

Varsóban az Orlen részvényekkel 27.1 zloty áron kereskedtek 1 körül, ez 2,6 százalékos csökkenést jelent. A benchmark WIG20 Index 1 százalékkal gyengült.