Nagy lépésre szánta el magát az ExxonMobil

Az ExxonMobil amerikai olaj- és gázipari cég kivonul a norvég piacról, eladja valamennyi ottani érdekeltségét - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 6. péntek, 11:09
Fotó: AFP - Eric Piermont/AFP

A Reuters több forrást idézve azt közölte, hogy az amerikai cég 125 év norvég jelenlét után végleg kivonul Norvégiából, és eladja 4 milliárd dollárra becsült érdekeltségeit.

Piaci információk szerint az ExxonMobil aktíváinak döntő részét a Var Energi norvég olaj- és földgázvállalat vásárolja meg. Az értesülést egyik cég sem kívánta kommentálni.

Szakértők szerint az ExxonMobil lépése mögött az szerepel, hogy az amerikai olajtermelés felfuttatására akar összpontosítani, és ennek a tervnek a részét képezi az az elképzelés is, hogy csaknem 50 év után eladja északi-tengeri érdekeltségeit is.

Az ExxonMobil honlapján az szerepel, hogy az amerikai cég Norvégiában éveken át az egyik legnagyobb nem norvég olaj- és gáztermelő volt. 2017-ben eladta a Point Resources cégnek három norvégiai olaj- és gázmezőjének a tulajdonjogát. A tulajdonában megmaradt húsz olaj- és gázmezőjén, amelyeket már mások üzemeltetnek, a termelés 2017-ben napi mintegy 170 ezer hordó olajegyenértékű volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK