Óriás fúzió a távközlésben - 35 milliárd dollárért

Megszületett a megállapodás az amerikai Sprint Corp. és a Nextel Communications Inc. között: az egyezség értelmében a Sprint - részvénycserés és készpénzes ügylet keretében - 35,17 milliárd dollárért megvásárolja a mobilszolgáltató céget.
NAPI Online, 2004. december 15. szerda, 13:51
Fotó:

Az amerikai mobilpiac harmadik legnagyobb szereplőjének számító Sprint kisebb riválisa, az ötödik helyezett Nextel Communications Inc. - főként mobiltelefonos walkie-talkie szolgáltatásainak köszönhetően - a leghűségesebb ügyfélkört tudhatja magáénak. Az egyesüléssel létrejövő cég piaci értéke a Financial Times szerint 70 milliárd dollár lenne, előfizetőinek száma pedig 39 millió fő. A fúziós tárgyalásokat pár napja még mindkét fél piaci pletykának minősítette, de a befektetők - ezek szerint jó érzékkel - ráharaptak a két cég részvényeire.
A fúzió révén az egész országra kiterjedő hálózatot fenntartó mobilszolgáltatók száma ötről négyre csökken. A piacot 47 millió előfizetővel a Cingular Wireless vezeti, a második a - 45 százalékban a Vodafone tulajdonában lévő - Verizon Wireless. A Spring a Nextellel egyesülve is harmadik marad, de megközelíti a 42 millió előfizetővel rendelkező Verizont és jelentősen növeli előnyét a negyedik T-Mobile-lal szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK