Óriásfizetések a közpénzből megmentett bankoknál

Egyre többen vesznek fel félmillió eurónál nagyobb fizetést Németországban a közpénzzel stabilizált bankoknál; egy vasárnapi lapjelentés szerint már 200 olyan bankmenedzser van, aki több mint 500 ezer eurót visz haza évente.
MTI-Eco, 2010. szeptember 26. vasárnap, 16:08
Fotó:

A 2008-ban elmélyült pénzügyi válságban megrendült bankokat tízmilliárdokra rúgó tőkeinjekcióval stabilizálta a német állami bankmentő alap (Soffin), amely a segítségért cserébe egyebek között félmillió euróban szabta meg a vezetői fizetések felső határát.

A szabály azonban csak az igazgatóságra vonatkozik, az alsóbb szintekre nem, így aztán például a 18,2 milliárd euróval megtámogatott Commerzbankban már 50 menedzser keres többet Martin Blessing vezérigazgatónál, akinek járandósága költségtérítéssel együtt éppen 500 ezer euró - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lap.

Összesen 200-ra tehető a forintban számolva bő 55 milliónál nagyobb éves fizetéssel rendelkező bankmenedzserek száma. Ugyanakkor igazán kirívóan nagy, tízmillió eurót elérő fizetések "rendkívül ritkán" fordulnak elő, de ismét vannak milliós nagyságrendű járandóságok - mondták az adófizetők pénzén konszolidált bankok gazdálkodását ellenőrző szakemberek.

A vizsgálat szerint a Soffin szabályaiban előírt összeghatárnál többet kereső menedzserek tartományi bankoknál is dolgoznak - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Összesen nyolc tartományi - vagyis a szövetségi államok többségi tulajdonában álló - bank működik Németországban. Ezekből négy szorult állami segítségre, köztük a bajorországi BayernLB, a magyar MKB Bank Zrt. anyabankja. 

HOZZÁSZÓLÁSOK