A Human BioPlazma Gyártó és Kereskedelmi Kft. 2009 és 2011 között jelentős kapacitásbővítő beruházást valósít meg gödöllői üzemében, a befektetés értéke meghaladja az ötmilliárd forintot - tudta meg a Napi Gazdaság a gazdasági tárcától.

A minisztérium közlése szerint az emberi vérplazmából származó gyógyszerkészítményeket gyártó és forgalmazó cég éves frakcionáló kapacitását a jelenlegi kétszeresére, 550 ezer literre növelik, az alkalmazottak száma pedig eléri a kétszázat a jelenlegi 140 után. Az ITD Hungary által kezelt fejlesztési projekthez a magyar kormány egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatást nyújt.


Az emberi vérplazmából származó gyógykészítmények gyártására és forgalmazására szakosodt társaság gödöllői egysége az olasz Kedrion csoport három termelő üzemének egyike, egyben az egyetlen külföldi gyára. A cég 2008 januárjában került a negyven ország piacán jelen lévő Kedrionhoz, amely ekkor vette át az izraeli tulajdonban lévő Teva Gyógyszeripari Zrt. plazmagyártó üzemét, az ott dolgozó alkalmazottakkal együtt.


Az ITD januári bejelentése szerint a Teva szintén bővíti gödöllői tevékenységét, a több mint 65 millió eurós befektetéssel 260 új munkahelyet teremtve: a 15 ezer négyzetméteres új gyáregységben szemcseppeket, injekciókat és egyéb steril termékeket gyártanak majd a hazai, az európai és az amerikai piacra.


Amint arról csütörtökön beszámoltunk, az év első két és fél hónapjában az ITD 11 befektetési projektet hozott tető alá félmilliárd euró értékben, és további 41-ről folynak a tárgyalások.