A francia BNP Paribas, Európa legnagyobb bankja 14 százalékkal, 1,55 milliárd euróra növelte nettó nyereségét a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a Bloomberg. A profit lehetett volna nagyobb is, ha nem kell leírni 534 millió eurót az AXA SA-részesedés után. Utóbbi oka az, hogy az AXA-részesedés tőzsdei értéke az utóbbi időben bőven a könyv szerinti érték alatt mozgott.

A bizonytalan értékű hitelek után ugyanakkor összességében 43 százalékkal kevesebb tartalékot - 4,8 milliárd eurót - kellett képezni 2010-ben, mint egy évvel korábban. A cég jövedelmének nagy része Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban és Olaszországban realizálja, de a Fortis megszerzésével a céghez került, 730 fiókkal működő amerikai BancWest hálózat is jól teljesített.

A francia lakossági üzletág nyolc százalékkal, 337 millió euróra növelte adózás előtti profitját, a BancWest 156 millió euró nyereséget hozott az egy évvel korábbi 49 milliós veszteség után. A belga és a luxemburgi részleg 119 milliós profittal zárta a negyedévet, ami 29 százalékos éves növekedést takar.

A válság idején megszerzett belga Fortis integrálásából 2012-ig 1,2 milliárd euró költségcsökkenést, illetve bevételnövekedést várnak, szemben a korábbi 900 milliós várakozással. A fúzió egyszeri költsége 1,3 milliárd euró helyett 1,65 milliárd lehet.

A befektetési megoldásokkal foglalkozó üzletág adó előtti nyeresége 41 százalékkal, 547 millió euróra ugrott. Ez az ágazat foglalja magába az eszközkezelést és a privát banki divíziót.