Pénzeső Brazíliában

Rekordösszeget, 70 milliárd dollárt kaszált a Petrobras részvénykibocsátásán.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 08:04
Fotó:

Az állami többségi tulajdonban lévő Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) 120,4 milliárd reál (70 milliárd dollár) értékben talált vevőt tegnapi részvénykibocsátásán, amivel több mint háromszorosan túlteljesítette az idei rekordot tartó Agricultural Bank of China 22,1 milliárdos júliusi kibocsátását. A pénzt a brazil partok előtt lévő olajmezők feltárásának előkészítésére fordítják.

A társaság 2,4 milliárd törzsrészvényt bocsátott ki egyenként 29,65 reálos áron, és 1,87 milliárd elsőbbségi papírt 26,30 reálos áron. A befektetők a tegnapi záróárhoz képest kétszázalékos diszkonttal jutottak hozzá az új papírokhoz. Az kibocsátás részeként a brazil kormány 42,5 milliárd dollár értékű részvényhez jutott, amiért cserébe a cég jogot kapott ötmilliárd hordónyi olajkészlet feltárására.

A tőkeemelés előtt a brazil állam 32 százalékos részesedéssel rendelkezett a Petrobrasban, ám a szavazati jogok 55,6 százalékát birtokolta. A vállalat már szeptember elején közzétett tájékoztatójában jelezte, hogy ez most növekedhet. A cég részvényei idén 27 százalékot veszítettek értékükből, amivel a Petrobras a BP mögött a második legrosszabbul teljesítő olajvállalat, mivel a befektetők attól tartottak hogy kibocsátás nyomán csökken a profit és nő a kormány befolyása a vállalatban.

Luiz Inacio Lula de Silva államfő 2007, a nyolcmilliárd hordó olajat tartalmazó Tupi tengerparti olajmező felfedezés óta erősíteni akarja az állam ellenőrzését az olajipar felett, mert úgy véli, hogy ez a természeti kincs segíthet enyhíteni a szegénységet a 192 millió lakosú országban. Ennek eredményeként azonban sok befektető szemében az ágazat egyfajta közszolgálati közműrendszernek jelenik meg, nem pedig egymással üzleti viszonyban álló vállalkozások hálózatának.

A Petrobras kibocsátása a 2010-es tőzsdei részvényértékésítések értékének 18 százalékát képviseli. Idén eddig 379 milliárd dollár értékben bocsátottak ki papírokat a cégek - ami lényegében megegyezik a tavalyi adattal -, 167 értékesítést - amelyek értéke 29,5 milliárd dollár lett volna - elhalasztottak vagy visszavontak. Ez utóbbi viszont a legrossazbb eredmény 1998 óta - derül ki a Bloomberg összefoglalójából.

HOZZÁSZÓLÁSOK