Pert nyert a Youtube - lesznek újabb videók

A Youtube számára kedvező ítéletet hozott az amerikai bíróság a Viacom által a cég ellen indított perben. A videómegosztó továbbra is szabadon működhet.
Kővári Dániel, 2010. június 24. csütörtök, 12:27
Fotó:

A Viacom amerikai médiaóriás - amely többek között az MTV, a VH1, a Dreamworks és Paramount birtokosa - 1 milliárd dolláros kártérítést követelt a Google-től, mivel jogdíjas tartalmakat tett közzé videó-megosztó oldalán, a Youtube-on - írja az Aljazeera.

A Viacom keresetét a szerzői jogok digitális védelmére vonatkozó törvényre hivatkozva utasította vissza a bíróság. A Youtube számára fontos jogi győzelem ellenére az internetes szolgáltatónak továbbra is kötelessége a jogsértő tartalmakat eltávolítania a világhálóról. A Youtube érvelése szerint működése eddig sem ütközött törvénybe, hiszen a jogsértésre vonatkozó figyelmeztetésekre reagálva korábban is eltávolította a szerzői jogvédelem alatt álló tartalmakat a hálózatról.

A Viacom 100,000 videót talált a Youtube-on melyek jogsértő tartalmat hordoztak - a Google egy nap alatt eltávolította ezeket oldaláról, így tartva be a digitális szerzői jogok védelméről szóló egyezményt.

Kent Walker, a Google elnök-helyettese nagy győzelemnek titulálta a döntést, amely nem a cége érdekeit, hanem a teljes online társadalmat szolgálja. A perben a Google-t támogatta a Facebook, az Ebay és Yahoo is.

A Viacom a döntés ellen valószínűleg fellebbez.

HOZZÁSZÓLÁSOK