Putyin: a jövő évi aratásig fennmarad az exporttilalom

Az augusztus 15-én életbe lépett gabona-exporttilalom feloldását legkorábban a jövő évi aratás eredménynek ismeretében lehet vizsgálni - jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin miniszterelnök.
MTI-Eco, 2010. szeptember 2. csütörtök, 17:16
Fotó:

A kormányfő Szaratovban beszélt erről, az államtanács elnökségének ülésén, amelyen előtte Dmitrij Medvegyev elnök szólt az élelmiszerpiaci helyzetről.

Putyin hozzátette: ezt azért jelentette be, hogy csillapítsa a piacon mutatkozó idegességet, és a piac minden szereplője számára elősegítse a gazdasági tevékenység stabilitását és előreláthatóságát.

Oroszország augusztus 15-én léptetett életbe tilalmat a gabona exportjára, miután idén az aszály miatt a tavalyi 97 millió tonnánál lényegesen csekélyebb, a derűlátó becslések szerint is legfeljebb 67 millió tonnás termés várható. Augusztus közepén azonban még úgy látszott, hogy a tilalmat már idén év végén feloldhatják.

Tavaly Oroszország több mint 24 millió tonna gabonát exportált, de idén az sem biztos, hogy az új termés és a tartalékok együttesen elegendőek lesznek-e a belső szükséglet fedezésére. Ennek ellenére szakértők szerint csak csekély mennyiségű importra, mintegy 2-2,5 millió tonnára lesz szükség.

A kormányfő arról is beszélt, hogy feltétlenül meg kell szabadítani az egyes régiók élelmiszerpiacát és kereskedelmét a monopóliumoktól. Elmondta, hogy erre minden egyes régiónak programot kellett kidolgoznia szeptember 1-ig, és felszólította a gazdaságfejlesztési minisztériumot és a versenyhivatalt e programok végrehajtásának szigorú ellenőrzésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK