Rémálommá válhat a nyár az utazóknak

Közlekedési káoszhoz vezet Európa számos nagyvárosában a taxisok lázadása az új okos telefonos taxiszolgáltatás, az Uber ellen. Franciaországban vasúti sztrájk súlyosbítja a helyzetet.
Napi.hu, 2014. június 11. szerda, 16:31
Fotó: Napi.hu

Borítékolható, hogy nem az utolsó taxissztrájk bénítja meg ezen a nyáron Európa több nagyvárosának közlekedését, mivel mindenütt ugyanaz a versenytárs vívta ki sofőrök haragját. Az Uber nevű amerikai személyszállító szolgáltatás az okos telefonokra épül. Az utazni vágyók készülékük speciális alkalmazásának segítségével közvetlen kapcsolatba léphetnek a sofőrökkel. Így rendelhetnek autót, vagy akár azt is megtehetik, hogy másokkal részben megosztva használják ki a járműveket.

Úgy tűnik, az Európában évekkel ezelőtt megjelent szolgáltatás mostanra ért el olyan súlyt a piacon, hogy veszélyezteti a hagyományos taxisok bizniszét. Berlinben, Londonban, Madridban, Milánóban és számos további nagyvárosban egyszerre tartottak demonstrációt a taxisok, Franciaországban utakat zártak le, megbénítva néhány nagy repülőtér forgalmát - derült ki a BBC összefoglalójából.

Csihi-puhi

A legnagyobb spanyol személyszállító vállalat 24 órás leállásra kérte a sofőröket, ami csütörtök reggelig eltüntetheti a taxikat a városok útjairól. Csak Madridban 15 ezer engedéllyel rendelkező taxis dolgozik. Bár a spanyol fővárosban még nem jelent meg az Uber, az érintettek eleget hallottak róla ahhoz, hogy tiltakozzanak ellene. A legfontosabb repülőtér környékén például egyáltalán nem lehetett taxit fogni a nap legforgalmasabb időszakában.

Barcelonában működik az amerikai high-tech szolgáltatás, így ott pontosan tudják a sofőrök, hogy mi ellen tiltakoznak. Spanyolországban a demonstrálók hajszál híján megvertek egy magánautóst, mert azt hitték róla, hogy az új taxiszolgáltatás egyik autóját vezeti.

Nagy kirugdosás

A híres londoni fekete taxik a Trafalgar Square-en demonstráltak - a hírek szerint összesen 12 ezren csatlakoztak a sztrájkhoz. Vezetőik szerint az Uber elszámolási rendszere megfelel egy taxaméternek, ami sérti a törvényeket, ugyanis azok szerint  ilyet csak ők használhatnak a brit fővárosban. Milánóban csak a legfontosabb helyeken, a vasútállomások és a nagy terek környékén volt érezhető a taxik hiánya. Hasonló volt a helyzet Rómában és Nápolyban. A német nagyvárosok - köztük Berlin és Hamburg - taxivezetői szintén részt vettek a demonstrációsorozatban.

A legkeményebb helyzet azonban Párizsban alakult ki, ahol vasúti sztrájkkal párosult az Uber elleni fellépés. A vasutasok ellenzik a járatokat üzemeltető cég, a CNCF és a pályát fenntartó vállalat egyesítésének tervét, amely a cégek bejelentése szerint 28 százalékos létszámleépítésével járna. A tiltakozás csütörtökön is folytatódik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Orwell1984, 2014.06.12 20:44

Az okosabbja nem lázadozik, hanem halad a korral és beáll a sorba, és fejet hajt a fejlődésnek, különben elvész. Mint amikor betört az mp3 a Napsterrel. Az Apple kapott az alkalmon és elindított a iTunest, a bölcsebb zenészek meg azonnal ráálltak a digitális értékesítésre a fizikai hanghordozók helyett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.06.12 12:11

A taxisok húzzanak a sunyiba. Éveken keresztül lenyúlták az utasokat, most jött egy szolgáltatás, ami sokkal olcsóbbá és rugalmasabbá teszi az utazást, persze most hőbörögnek. Pedig a nagy lenyúlásoknak vége. Az utasok nem fognak azért tejelni, hogy a taxisok jól éljenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html