Nem jelezték a hajtóműhibát a Smartwings pilótái - egyszerűen repültek tovább

Közel két és fél órát repült egyetlen működő hajtóművel a cseh Smartwings Boeing 737-800-as repülőgépe 170 utassal a fedélzetén - írja az Airpottal.
Szász Péter, 2019. augusztus 25. vasárnap, 18:38
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

A Samos-Prága járatot teljesítő gép egyik hajtóműve száz tengeri mérföldre (185 km)  észak-keletre Athéntól, az Égei-tenger felett hibásodott meg augusztus 22-én. A Boeing 737-es pilótái a 36 ezer lábnyi (kb. 11 ezer méter) utazómagasság elérése után nem sokkal észlelték a problémát. Ezt követően a gép 24 ezer lábra (kb. 7 300 méter) süllyedt, de a pilóták nem jelezték a légiforgalmi irányításnak, hogy egyetlen működő hajtóművel repülnek tovább - olvasható a portálon.

A 170 utast szállító járat mintegy 2 óra 20 perccel később, több ország légterén is átrepülve további komplikációk nélkül leszállt Prágában.

A pilóták a vonatkozó ellenőrzőlisták utasításai szerint két különböző módszerrel is megpróbálták újraindítani a hajtóművet, azonban a próbálkozások nem jártak sikerrel. Mivel Prága eléréséhez megfelelő mennyiségű üzemanyag volt a repülőgépen (ezen a magasságon, egyetlen hajtóművel üzemelve is), a kapitány úgy döntött, hogy folytatja az utat az eredeti célállomásig.

A vonatkozó szabályok, illetve a gyártónak a típusra vonatkozó üzemeltetési utasítása szerint a gépnek le kellett volna szállnia a legközelebbi alkalmas reptéren.

Külön érdekes, hogy a személyzet egyetlen légi irányítási csoportnak sem jelezte a problémát. Az alacsony repülési magasságot technikai hibával indokolták, ami nem szokatlan.

A Smartwings szerint nem szegtek meg semmilyen előírást, a pilóta tapasztalt volt, a személyzet nem becsülte alá a helyzet komolyságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.08.25 18:49

Nem a pilótának kell tapasztaltnak lennie, hanem az utasnak !

Mire szállsz fel és mire nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html