Részben a GM-nek adhatja el GM-részvényeit az állam

Nem kapkodja el a General Motorsban megmaradt állami tulajdonrész értékesítését a washingtoni kormány, elképzelhető, hogy a pakk egy részét az autógyártó vásárolja meg az államtól.
NAPI, 2011. május 13. péntek, 10:51
Fotó: Napi.hu

Az amerikai pénzügyminisztérium legkorábban augusztusban kezdheti meg az állami tulajdonban maradt General Motors-részvények értékesítését, miután nyilvánosságra kerültek az autógyártó második negyedéves eredményei - tudta meg a Reuters az ügyhöz közel álló forrásból. Az állam kezében 32 százaléknyi, 16 milliárd dollárt érő pakk maradt, aminek egy részét az autógyártó vásárolhatja vissza - a cégnek az első negyedév végén 36,5 milliárd dollár készpénze volt. Ez utóbbi csökkentené a részvényárfolyamra nehezedő nyomást, ami abból fakadt, hogy a kormány május 22-e után bármikor úgy dönthet, hogy piacra dobja a kezében lévő papírokat.

Ugyanakkor - amellett, hogy törvényi korlátai is vannak annak, hogy egy tőzsdei társaság részvényeket vásároljon vissza egy bizonyos tulajdonosától - a mostani árfolyamon nem járnának túl jól vele az adófizetők. Megfontolandó az is, hogy a GM a pénzéből a nyugdíjalapokkal szembeni kötelezettségeit is teljesítheti, illetve új technológiák, autók fejlesztésére is fordíthatja forrásait. A kormány a Reuters informátora szerint augusztusi, szeptemberi, novemberi vagy decemberi értékesítést mérlegel - a nyár utolsó hónapja azért nehéz, mert a gyorsjelentés megjelenése után kevés idő marad, miközben a Wall Street a hónap nagy részében zárva lesz. A New York Times úgy tudja, hogy késő nyári-kora őszi részvényeladásban gondolkodnak Washingtonban.

HOZZÁSZÓLÁSOK