A Fitch egyben megerősítette a CIB "BBB mínusz/F3", illetve a Banka Koper egy fokozattal jobb, "BBB/F2" hosszú és rövid távú osztályzatát, valamint az egyaránt 2-es szintű támogatási besorolást.

A Fitch Ratings az Intesa osztályzati kilátását annak nyomán rontotta, hogy október 21-én leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott Olaszország "BBB plusz" államadós-besorolására is, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja az olasz költségvetési politika hitelességét

Az olasz szuverén kilátás negatívra rontásának indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt az előrejelzését is, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó olasz államadósság-ráta 2017-ben - a korábban vártnál két évvel később - tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken. A cég még 2020-ra is 128 százalékos bruttó olasz államadósság-rátát valószínűsített, hangsúlyozva, hogy a "BBB" osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.

Az Intesa magyar és szlovén leánybankjának kilátásrontásához fűzött szerdai londoni indoklásában a Fitch ugyanakkor hangsúlyozta: a CIB és a Banka Koper osztályzatainak megerősítése azt a véleményét tükrözi, hogy a közép- és kelet-európai térség továbbra is stratégiai fontosságú marad az Intesa számára. A Fitch az elemzés szerint ezért nem változtatott annak megítélésén sem, hogy az olasz anyabank szükség esetén mennyire lenne hajlandó rendkívüli segítséget nyújtani magyar és szlovén érdekeltségének.

A Fitch Ratings szerint mindazonáltal az Intesa segítségnyújtási képessége érzékeny a bank saját hazai piacának romló működési környezetére, és ezt is tükrözi az Intesa osztályzati kilátásának negatívra rontása.

A hitelminősítő szerint az, hogy a Banka Koper besorolása egy, a CIB Banké viszont két fokozattal marad el az Intesáétól, a Fitch azon nézetét jelzi, hogy "valamelyest bizonytalan" az Intesa hosszú távú elkötelezettsége a magyar piac mellett, tekintettel a CIB továbbra is gyenge - bár javuló - teljesítményére és kilátásaira.