Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Látványosan romlott Szlovákia megítélése a vállalkozók körében - írta a pozsonyi Új Szó a Bisnode tanácsadó cég elemzését idézve. Csak tavaly több mint kétezer cég fordított hátat az országnak. A többségük Magyarországon és Csehországban jegyeztette be magát.

Magyarország elsősorban az alacsonyabb társasági adóval vonzza a vállalkozókat: míg Szlovákiában ez 21 százalék ez Magyarországon csupán 9. Az alacsonyabb adóteher lehet a titka Bulgáriának is, ahol a társasági adó 10 százalék. Magyarország és Csehország vonzerejét növeli az is, hogy közel vannak.

Csehországban ráadásul az összes szlovákiai vállalkozónak, Magyarországon pedig a Dél-Szlovákiából származó vállalkozók jelentős részének nincsenek nyelvi akadályai. Lengyelország és Románia vonzereje az alacsonyabb bérköltségekben rejlik.

Az elmúlt évben Magyarországra 622 szlovákiai cég telepedett át, Csehországba és Bulgáriába 514, illetve 129. A legtöbb társaság, nagyjából ezer Pozsony megyéből költözött el, a második Nyitra megye áll, 344 céggel.

A fotó forrása: Pixabay.