A holland Rabobank összesen 1,06 milliárd dollárt fizet amerikai, brit és holland szabályozóknak a londoni bankközi kamatláb, a Libor manipulálása miatt. Kedden a bank közölte, több mint 30 alkalmazottja volt érintett a Libor manipulációjának ügyében. A hitelintézet vezérigazgatója, Piet Moerland távozik a bank éléről, helyét ideiglenesen a pénzintézet elnöke, Rinus Minderhoud veszi át.

A holland takarékszövetkezeti pénzintézetre kiszabott bírság a korábban vártnál jóval magasabb lett, a UBS 1,5 milliárd dolláros bírsága után a második legmagasabbnak számít a Libor botrány kirobbanása óta. Bennfentes a konkrét összeg hivatalos bejelentése előtt tudni vélték, hogy a bírság az RBS által idén februárban fizetett 390 millió dollárnál is kisebb lesz.

A Barclays, a UBS és a Royal Bank of Scotland után a Rabobank a negyedik olyan pénzintézet, amely fizetni kényszerült a Libor manipulációja miatt. A szabályozók azonban nem állnak le: világszerte 10 hatóság összesen 20 pénzintézetnél vizsgálódik tovább a kamatok manipulálásának ügyében.