A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának elemzése szerint 2010 decemberének végén a ház által spekulatív adóskockázati besorolással ellátott európai vállalatok 3,8 százaléka - 28 cég - tartozott a nem törlesztők körébe. A törlesztési leállástól érintett cégadósságok összértéke 18,1 milliárd euró volt. Egy évvel korábban az S&P listáján magas hozamú adóskockázati sávba besorolt európai cégek 13,6 százaléka - 103 vállalat - volt hátralékban összesen 62,4 milliárd euró adósság törlesztésével.

A Standard & Poor's kedden ismertetett adatai szerint a 2008 eleje és 2010 vége között eltelt három évben a cég által spekulatív besorolással ellátott európai vállalati adósok 22,6 százaléka - összesen 171 vállalat - vált nem törlesztővé, 113,1 milliárd euró összadóssággal.

Az S&P azonban azzal számol, hogy a tavaly bekövetkezett jelentős javulás - és a következő hónapokra várt további csökkenés - után a nem törlesztő cégek aránya a jövő év első negyedétől ismét emelkedni kezd, főképp a pénzügyi válság előtti években végrehajtott, adósságból fedezett felvásárlási tranzakciók várható refinanszírozási nehézségei miatt. A hitelminősítő előrejelzése szerint 2012 végén 5,5-7,5 százalék között lehet a nem törlesztő, spekulatív besorolású európai cégek aránya.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a spekulatív - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti - adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának általános mércéje, mivel a befektetésre ajánlott - főleg magas, "A" kategóriás - besorolású cégek igen ritkán válnak nem törlesztővé.