A Deutsche Bank veszteségeinek zömét a forgalom drasztikus visszaesésén, a hitelközvetítéseinek és -kihelyezéseinek bedőlésén, illetve a származékos piacokon szenvedte el - írja a Marketwatch.

Ezen felül 1,7 milliárd eurónyi leírás képződött lakossági jelzálogalapú eszközökön, kereskedelmi ingatlanokra adott hiteleken. Ezt ellentételezte valamelyest a tőkeáttételes hitelkihelyezéseinek felszámolása miatti 930 millió eurós jóváírás. A magányügyfeleken és vagyonkezelésen elért nyereség ellenben 22 százalékkal 2 milliárd euróra esett vissza.

A frankfurti bank 591 millió eurós céltartalékképzésre is kényszerült, amely 80 százalékos emelkedést jelent.

A Deutsche Bank egyébként 4,50 eurós részvényenkénti osztalékát is 50 centesre mérsékelte.

Joseph Ackermann a pénzintézet vezérigazgatója leszögezte, továbbra is igen nehéz körülmények várnak a világgazdaságra, amely jelentős kihívást jelent majad mind a bank ügyfeleinek, mind a teljes pénzügyi iparágnak. Csalódottságát fejezte ki továbbá a veszteséges negyedévet, illetve veszteséges teljes évet illetően, és hangsúlyozta, hogy a teljesen példa nélküli tőkepiaci helyzet rávilágított a bank üzleti modelljének gyengeségeire.

A csütörtökön közzétett eredmények egyébként megfeleltek egy, még januárban kiadott profitfigyelmeztetés számainak. A Deutsche Bank részvényárfolyama ennek dacára 2,5 százalékkal gyengült a délelőtti kereskedés során Frankfurtban.