Súlyos vétséget követtek el a szanitergyártók

Összesen 622 millió euró bírságot rótt ki az Európai Bizottság 17 fürdőszoba-felszerelést gyártó cégre az árak egymáshoz igazítása miatt.
MTI-Eco, 2010. június 23. szerda, 15:21
Fotó:

Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerdai bejelentése szerint a legnagyobb tétellel, 326 millió euróval az amerikai Ideal Standard vállalatot sújtották. A többi érintett cég közül hat német, öt olasz, kettő osztrák, egy-egy pedig spanyol, amerikai és svájci: az Artweger, Cisal, Dornbracht, Duravit, Duscholux, Grohe, Hansa, Kludi, Mamoli, Roca, RAF, Sanitec, Teorema, Villeroy & Boch, Zucchetti, valamint a Masco társaságokról van szó.

Az amerikai Masco büntetését mindazonáltal nullára csökkentették, mert ez a cég szolgáltatott elsőként információkat a kartellről.

Almunia megfogalmazása szerint a kartell összesen 240 millió lakosú hat európai országban (Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország) működött versenytorzító módon, más cégeket és végső soron a lakosságot is károsítva. Ezzel súlyosan megsértették az uniós szabályokat, ezért a súlyos bírság - indokolta a biztos.

A versenyügyi biztos hozzátette azt is, hogy a büntetésnek nem az érintett vállalatok tönkretétele a célja, ezért azokban az esetekben, ahol a gazdasági válság súlyos anyagi nehézségeket okozott, mérsékelték a bírságot. Arra is ügyeltek azonban, hogy a bírság mértéke elrettentő hatású legyen az esetleges további kartelltörekvésekre nézve.

A kartell összesen 12 éven át, 1992 és 2004 között működött. Fürdőkádak, zuhanyfülkék, csapok és más fürdőszobai felszerelések minimális árát, illetve az áremeléseket egyeztették, valamint bizalmas üzleti információkat adtak ki egymásnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK