Szabadesésben a görög bankok

A legnagyobb görög bank tőkebevonási terve padlóra küldte az egész bankszektort.
NAPI, 2010. szeptember 8. szerda, 13:02
Fotó:

Már 12 százalékos zuhanásban van a National Bank of Greece SA, Görögország legnagyobb bankjának részvényárfolyama azt követően, hogy a pénzintézet bejelentette: 2,8 milliárd euróval meg akarja erősíteni tőkehelyzetét. A pénzintézet 121,4 millió új részvényt ajánl fel részvényeseinek darabonként 5,2 eurós áron, amitől 631 millió eurót remél, emellett átváltható kötvényeket bocsát ki 1,18 milliárd euró értékben.

A bank eladja a török Finansbank AS-ben lévő részesedése egy részét is, de legalább 75 százalékot megtart, mert a török piac jobb bevételi forrást ígér a következő években, mint a görög.

Ez egy nagyon indokolt, bátor lépés - idéz elemzői értékeléseket a Bloomberg. A bevonni szándékozott tőke jóval meghaladja az 1-1,5 milliárdos elemzői várakozásokat. A görög bankok növekvő veszteségekkel és hitelezési lehetőségeik csökkenésével néznek szembe, miután a kormány megszorító intézkedései zsugorítják a gazdaságot.

Ma 7,7 százalékkal zuhantak a National Bank részvényei, kibővítve tegnapi visszaesésüket. A befektetők bizalma a többi görög pénzintézetben is megingott. Az EFG Eurobank Ergasias SA, az ország második legnagyobb pénzintézete 4,5, az Alpha Bank SA, a rangsor harmadik helyezettje 3,7, a Piraeus Bank SA, a negyedik 6,4 százalékos árfolyamcsökkenést szenvedett el.

HOZZÁSZÓLÁSOK